VISwijzer geeft horeca handvaten voor duurzame vis

0

Op 8 juni aanstaande is het Wereld Oceanen Dag. Deze dag staat geheel in het teken van duurzame vis, schaal-en schelpdieren. Hoe maak nou de juiste keuze als het gaat om duurzame vis? De viswijzer kan je hierbij een uitkomst bieden. 

4 op de 5 chefs geeft aan dat duurzaamheid een belangrijk onderwerp is binnen hun bedrijfsvoering. Duurzame vis is daar een onderdeel van maar hier is bij horecaondernemers nog niet zoveel over bekend.

Gebrek aan kennis en informatie

Christien Absil, directeur van de Good Fish Foundation: “Chefkoks willen wel verantwoorde vis op de kaart maar het lukt niet altijd door gebrek aan kennis en informatie. Daarnaast hebben de meeste leveranciers nog geen duidelijk aanbod van duurzame vis, uitzonderingen daargelaten. Het is dan ook belangrijk om restaurants op weg te helpen. Met de VISwijzer kunnen chefs controleren of een vis duurzaam is en zo de juiste keuzes maken.”

Wat is de VISwijzer?

De VISwijzer laat zien wat het Wereld Natuur Fonds en Good Fish Foundation een goede keuze vinden van met het oog op de natuur en het milieu.De beoordelingsmethode van de VISwijzer heeft een wetenschappelijke basis en wordt inmiddels in 28 landen gebruikt. De VISwijzer is geen keurmerk maar een advies van milieuorganisaties.

In de VISwijzer staan 3 categorieën vis: ‘prima keuze’ (groen), ‘tweede keuze’ (geel) en ‘liever niet’ (rood). De beoordeling verschilt per vissoort, vangstmethode en herkomstgebied en wordt elk jaar opnieuw bekeken. Goede vis komt uit een goed beheerd bestand, heeft minimale milieuschade, is traceerbaar, puur en gezond, niet illegaal gevangen en is onder eerlijke omstandigheden gevangen en verwerkt.

Hoe werkt de VISwijzer?

De VISwijzer is simpel in het gebruik en werkt als volgt:

Bekijk het etiket of vraag naar specificaties

Verkopers van visproducten zijn verplicht om informatie over de herkomst en vangst- of kweek­techniek te vermelden op een etiket. Deze informatie helpt om met de VISwijzer een goede keuze te maken.

Zoek op de VISwijzer 

Kijk naar de combinatie van vissoort, herkomst en techniek. Vis komt overal vandaan. Met het ene visbestand gaat het beter dan met het andere. Het beheer van de visserij is niet overal in de wereld even goed geregeld. Ook zijn er zeer veel verschillende vangst- en kweektechnieken. De ene techniek is minder schadelijk voor het milieu dan de andere techniek.

Kies voor goede vis 

Kies voor vis met het MSC keurmerk voor duurzame visserij en het ASC keurmerk voor verantwoorde kweek. Heeft de vis geen keurmerk, kies dan voor de groene of gele score op de VISwijzer. Vermijd vis met een rode score!

Ervaring restaurant La Tasca met VISwijzer

Milan Singelenberg van restaurant La Tasca maakt dankbaar gebruik van de VISwijzer. Restaurant La Tasca in Delft is bewust bezig met duurzaamheid en duurzame vis. Milan Singelenberg: La Tasca is een Mediterraans restaurant met gerechten geïnspireerd door de plattelandskeukens rondom de Middellandse Zee. Wij vinden het belangrijk om te weten waar onze producten vandaan komen en of deze duurzame manier geproduceerd zijn. Duurzaam betekent voor ons ook weinig derving. Wij werken met een verrassingsmenu. Elke dag komen onze producten vers binnen en deze worden dezelfde dag nog verwerkt. Eten dat overblijft wordt personeelseten. Zo gooien we nauwelijks voedsel weg.”

La Tasca werkt voor de inkoop van haar vis samen met de Visbanken in Delft en tegenwoordig ook met Q-vis. “Samen met onze visboeren bekijken we wat een mooie vis is die past bij het seizoen. Onze visboeren weten dat wij willen dat onze vis duurzaam is, dus hier wordt altijd rekening mee gehouden. Daarnaast moet de vis natuurlijk ook vers zijn. De smaak is erg belangrijk, daar doen wij nooit concessies aan en dat hoeft gelukkig ook niet. Duurzame vis is net zo smaakvol. De viswijzer is een handig hulpmiddel die wij veel gebruiken. Zo zorgen we dat er geen overbevissing is en dat de generaties na ons ook van deze heerlijke vissen kunnen genieten. Voor ons is het heel vanzelfsprekend dat wij werken met duurzame vissen.”

Tip voor andere ondernemers die het ook belangrijk vinden om duurzame vis te gebruiken: bespreek het met je visboer. En maak gebruik van de website en de app van de VISwijzer, zo kan je altijd snel controleren of de vis die je wilt serveren duurzaam is. Het heeft vooral met bewustzijn te maken. Het gaat vast weleens mis, wij zijn allemaal mensen. Maar als je er zelf bewust mee bent en ook zorgt dat er bewustzijn is in het team kun je elkaar helpen en controleren.” Altijd de juiste keuze maken voor vis? Ga dan naar de website www.goedevis.nl

BRON: Koninklijke Horeca Nederland