Enorme groei wereldrestaurants

0

Het aantal wereldrestaurants in Nederland is de afgelopen drie jaar bijna verdrievoudigd. Het aantal nam toe van 25 in 2016 naar 71 in 2019. Daar zitten nog niet de 35 Live-Cooking formules van Van der Valk bij. Als die wel worden meegeteld, dan heeft ons land meer dan 100 van deze zogenaamde “all you can eat” formules.

De cijfers zijn afkomstig van Van Spronsen & Partners horeca-advies. Uit de publicatie “Het Wereldrestaurant in beeld” schetsen zij een beeld van de ontwikkeling van de wereldrestaurants in ons land in de afgelopen jaren. Kenmerkend voor dit type restaurants is dat gasten betalen voor hun verblijf en kunnen kiezen uit verschillende gerechten uit diverse keukenrichtingen. Vandaar ook de naam Wereldkeuken. De menukaart laat soms een verscheidenheid zien van Hollandse pannenkoeken tot Japanse sushi- en grill specialiteiten en van Amerikaanse barbecue tot Italiaanse pasta en pizza.

De tijd die mensen doorbrengen is vaak bepalend. Tegen een vast tarief per tijdseenheid kunnen gasten tegen betaling van zo’n €25,= of €35,= per persoon kunnen klanten alles bestellen en proberen. De dranken kunnen daarbij inzitten, maar hoeft niet. Dat verschilt per concept. De restaurants zijn vaak wel groot met een gemiddelde verkoop vloeroppervlakte van circa 800m². Maar er zijn ook locaties van meer dan 2.000m². In de meeste gevallen bevinden de bedrijven zich aan de rand van een stad, op grote bedrijventerreinen of aan grote doorgaande wegen, laat Van Spronsen & Partners.

Populair

De restaurants zijn populair bij gezinnen met kinderen en voor familiefeestjes. Voor een belangrijk deel omdat er voor elke individuele voorkeur wel een gerecht is. Voor een belangrijk deel is de populariteit te danken aan het feit dat onbeperkt eten is tegen een vaste, relatief lage prijs. Spronsen geeft ook aan dat het succes van de wereldrestaurants vooral bepaald door de immer populaire ‘veel voor weinig’ beleving.

Regionale verschillen

Zijn de wereldrestaurants overal populair? Nee, de dichtheid (aantal wereldrestaurants per 100.000 inwoners) vertoont duidelijk regionale verschillen. Landelijk ligt de dichtheid op 0,6 wereldrestaurants per 100.000 inwoners. Opvallend is dat met uitzondering van Friesland, de dichtheid het hoogst is in de noordelijke provincies (Drenthe, Flevoland, Groningen en Overijssel). Dit zijn namelijk juist de provincies waar de dichtheid van de totale restaurantmarkt onder het landelijk gemiddelde ligt. Wereldrestaurant vestigen zich met name in gebieden waar theoretisch de meeste ruimte is voor uitbreiding (lage restaurantdichtheid). Van Spronsen & Partners verwachten dat het aantal wereldrestaurants nog wel gaat toenemen. Met name uit de groep wokrestaurants wordt nog wel doorgroei verwacht, omdat deze restaurants qua concept in elkaars verlengde liggen. Met nog circa 300 wokrestaurants zijn er genoeg restaurants die de overstap nog kunnen gaan maken.

BRON: Vakblad @FoodClicks