Advies procureur generaal niet in lijn met preventieakkoord

0

De beslissing van het gerechtshof dat rookruimtes in de horeca per direct verboden moeten worden omdat ze ‘ongeldig zijn als uitzondering op het rookverbod’, moet worden aangehouden. Dat adviseert de procureur-generaal aan de Hoge Raad. Die doet op 27 september een definitieve uitspraak.

Als de Hoge Raad het advies van de procureur-generaal volgt betekent het dat de uitzondering voor rookruimtes in de tabakswetgeving niet geldt en dat rookruimten dan niet meer zijn toegestaan. Dat is niet in lijn met het Nationaal Preventieakkoord, waarin KHN juist goede afspraken heeft gemaakt met staatsecretaris Blokhuis. Daarin staat dat rookruimten pas met ingang van 1 juli 2022 worden verboden.

In gesprek met Blokhuis

Hoewel we niet vooruit moeten lopen op de uitspraak van 27 september 2019, gaat KHN zo snel mogelijk in gesprek met staatssecretaris Blokhuis. De Hoge Raad hoeft het advies van de procereur-generaal niet op te volgen. Ondernemers hebben, vertrouwend op de overheid, flink geïnvesteerd in rookruimten omdat dit was toegestaan. Als nu blijkt dat die wetgeving onrechtmatig is, blijkt dat slecht nieuws voor die ondernemers. Daarover gaat KHN in gesprek.

BRON: Koninklijke Horeca Nederland