De Verspillingsfabriek

0

We gooien jaarlijks in Nederland voor minstens 5 miljard euro aan voedsel weg. Een deel daarvan zijn verse groenten: overschot van boeren, telers en versnijders. Afgekeurd omdat ze te klein, misvormd of te bont zijn en de kopjes, kontjes of stronken.

De Verspillingsfabriek redt deze groenten en bereidt er smaakvolle soepen, sauzen en stoofgerechten van. Dat gebeurt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Want talent verspillen, dat vinden wij ook zonde.

Van Pieterburen tot Vaals en van Domburg tot Oldenzaal: De Verspillingsfabriek wil zoveel mogelijk groenten redden om er smaakvolle producten van te maken. We willen de grootste soepfabriek van Nederland worden! Zo kunnen we nog meer werkplekken creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En producten ontwikkelen met zoveel mogelijk verse ingrediënten, zonder onnatuurlijke e-nummers. Gelukkig zijn consumenten steeds vaker op zoek naar deze echte producten. Zo hopen we steeds meer retailers en horecaondernemers te vinden die onze lekkere producten in het schap of op de kaart zetten. We zeggen altijd dat onze missie is geslaagd als we over een tijd onze deuren kunnen sluiten, omdat we niet meer nodig zijn.

We hebben dus een grotere ambitie dan alleen groenten redden: we willen Nederland op de kaart zetten als het gaat om het bedenken van oplossingen voor verspilling.

Initiatief tegen verspilling 

De Verspillingsfabriek is een initiatief van ondernemer Bob Hutten. Hij kon het probleem van de grootschalige voedselverspilling niet langer aanzien. Na een pilot in samenwerking met Wageningen Universiteit en Foodsquad, waarbij er overrijpe tomaten van supermarktketen PLUS werden gebruikt voor een verse soep, ging Hutten in 2015 op zoek naar een oplossing om veel grotere reststromen groenten te redden. Zijn oog viel op een ‘verspild’ fabriekspand in Veghel, waarvan hij een deel verbouwde tot een fabriek met koel- en productieruimtes.

Verspild talent 

Met de fabriek wilde Hutten nog een ander statement maken. Namelijk dat je talent ook niet moet verspillen. Te veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zitten zonder werk. Met een baan voel je je van waarde, omdat je met jouw talent mag bijdragen aan de maatschappij. Je doet ertoe en telt mee. Bob Hutten wilde deze mensen de kans geven om te werken en stelde vanaf het begin de deuren van De Verspillingsfabriek voor hen open. Ongeveer 70 % van de mensen die in de fabriek werkt heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. De Verspillingsfabriek behaalde in 2017 de hoogste trede op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO).

Meer weten? Klik dan hier voor meer informatie of neem nu direct contact op. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Oeps! Reactie vergeten in te vullen?
Vul hier aub je naam in