De Fruitmotor

0

Mooie en eerlijke producten die al je zintuigen prikkelen. Zo combineren we écht genieten met goed zijn voor onze omgeving en de natuur. 

De Betuwe is een beeldbepalende regio in Nederland, die bij een breed publiek bekend staat als innovatieve fruitregio. Toch kampt de regionale fruitteelt met dalende werkgelegenheid en lage marges. Betuwse fruittelers ervaren dat hun prijzen voortdurend onder druk staan, waardoor overleven slechts mogelijk is door nog grootschaliger te gaan produceren, met alle gevolgen van dien voor ons cultuurlandschap, de bodem, de kwaliteit van de producten etc. We merkten dat de teler grote kans loopt om de verbinding met de regio, de markt, de consument, de burger, de bodem en het ecosysteem kwijt te raken omdat hij klem zit in dit systeem.

De Fruitmotor vind dat dit anders moet én kan. Door de fruitteler een eerlijke prijs voor zijn restappels te bieden, met daarbovenop een biodiversiteitspremie, komt er weer ruimte om te investeren in wat we allemaal belangrijk vinden: een rijke bodem, een rijk insectenleven, schoon slootwater, meer wilde bijen door aanleg van bijenhagen en bloemenranden en een bloemrijk landschap waar het voor iedereen goed vertoeven is.

Onze missie: samen met anderen onze omgeving mooier maken.
Onze visie: bijdragen aan een wereld waarin we geen voedsel verspillen en natuur en landschap weer herstellen.

Wat doen we?

We maken (h)eerlijke producten van eigenwijze appels (ook wel Krenkelaars genoemd). Net niet mooi genoeg voor de supermarkt maar prachtig fruit waarmee we onder meer een heerlijke appelcider maken. Onze Krenkelaar Appelcider is onlangs verkozen tot Beste Cider van Nederland en is sinds kort in heel Nederland verkrijgbaar.

Hoe doen we dat?

De Fruitmotor vormt samen met de Betuwse fruittelers,  fruitverwerkers, afnemers uit het hele land en consumenten een coöperatieve samenwerking in de fruitketen, waardoor een eerlijke prijs mogelijk is voor alle partners.

  • We verduurzamen de Betuwse fruitteelt door de natuurlijke omgeving van de wilde bij te verbeteren. De fruittelers die lid zijn van onze coöperatie zaaien bloemranden in en planten bijenhagen aan. Zo geven we de bijen weer voedsel, niet alleen tijdens bloesemtijd maar juist ook in de rest van het jaar.
  • We gaan versnippering van leefgebieden van de wilde bij tegen door samen met de buren van de telers -en gemeenten en waterschappen- het gebied uit te breiden. Zo bouwen we aan een Betuws Bijenlandschap.
  • En binnenkort starten we met een programma waarbij we kijken naar het bestrijdingsmiddelengebruik van telers. Kan het zonder? En kunnen we wat echt overblijft vervangen door groene middelen?
  • We willen ook alle talenten tot hun recht laten komen en werken waar mogelijk samen met sociale werkplaatsen.
  • En tenslotte werken we zoveel mogelijk regionaal zodat we de regio op sociaal, ecologisch en economisch gebied versterken.
Waarom?

80% van al onze groenten en fruit is afhankelijk van insecten voor hun bestuiving. Wilde bijen vormen van die bestuivers een belangrijke groep. Als er geen wilde bijen meer zouden zijn, zouden er geen aardbeien, pompoenen, appels en peren meer zijn. We zijn heel hard op weg om de wilde bijen te laten  uitsterven! En niet alleen bijen, maar insecten in zijn algemeenheid. Dat is gevaarlijk, want insecten vormen een belangrijke basis in het ecosysteem.

Daarnaast is voedselverspilling een groot probleem. Met alle voedsel dat verspild wordt, gooien we ook de ingrediënten weg, de arbeid, energie en alles wat bij voedselproductie en -opslag komt kijken, was voor niets. In Nederland wordt 30% van alle voedsel verspild in de hele keten! Daar wil De Fruitmotor iets aan doen. We streven naar een wereld zonder afval en uitval, en willen natuur en landschap weer herstellen.

Klik hier voor meer informatie en neem direct contact op