In gesprek met StartUp Laura Hoogland van SUNT Food

0

Om te kunnen werken aan onze missie: “Iedereen voldoende kansen geven om zichzelf te kunnen onderscheiden” praten we regelmatig met verschillende StartUps. Dit keer zijn we in gesprek met Laura Hoogland van SUNT Food die Bananenbrood maakt van bananen dat anders wordt weggegooid.

Vertel Laura, wie ben je persoonlijk? Kun je jezelf even aan ons voorstellen?

Ik ben Laura (29 jaar) en woon in Amsterdam. Geen typische ondernemer, wel een ondernemend type. Ik zou nu graag vertellen dat ik een superleuke hobby heb zoals boogschieten of skydiven. Maar in alle eerlijkheid ga ik negen van de tien keer niet eens naar de yogales waar ik me voor ingeschreven had. In plaats daarvan bingewatch ik rustig een heel seizoen van een of andere onbelangrijke serie op Netflix. Of slurp ik aan een wijntje met vriendinnen. Word ik net zo ‘’zen’’ van.

Ok. En wat heb je allemaal gedaan voordat je begon met ondernemen?

Haha, ik versleet letterlijk de ene werkgever na de ander! Ergens wist ik altijd dat ik ooit wilde ondernemen. Maar om eerst wat ervaring op te doen ben ik direct na mijn studie op mijn 21ste begonnen als intercedent bij een uitzendbureau. Kan ik kort over zijn; was niet mijn ding. Daarna als projectmanager de evenementenbranche in. Kwam daar ook al snel achter dat ik liever òp het evenement sta, dan achter de schermen. Was dus ook geen match made in heaven. Besloot dus vervolgens de reclamebranche in te gaan. Voor onwijs mooie en grote merken gewerkt en ontzettend veel geleerd. Maar als account excecutive kon ik niet echt creatief zijn. Dus besloot ik bij een snelgroeiende startup als brand manager aan de slag te gaan. In een korte periode een supermooi merk helpen bouwen en uiteindelijk toch toegegeven aan mijn grote droom om mijn eigen onderneming te starten.

Wanneer kwam je tot het idee om te gaan ondernemen en waarom?

Het idee om zelf een onderneming te starten was al van jongs af aan een droom. Maar ik heb de knoop pas echt doorgehakt toen mijn collega in mijn laatste baan aan mij vroeg waarom ik eigenlijk nooit zelf ben gaan ondernemen. Then and there besloot ik al mijn zekerheden op te geven om mijn eigen dromen achterna te gaan, in plaats van die van anderen helpen te verwezenlijken. Dus zei ik mijn baan op.

En toen?! Wat heb je toen allemaal gedaan om je bedrijf op te starten?

Ik had geen idee wat ik wilde gaan doen. Of nouja, ik had eigenlijk heel veel ideeën. Te veel! Dus besloot ik drie ideeën uit te schrijven en eens te polsen in mijn omgeving waar nou de meeste behoefte aan was. Zonder al te veel moeite ging een van mijn ideeën bijna automatisch rollen. Ik bakte namelijk regelmatig bananenbrood en stond dus iedere week wel een paar keer bij mijn buurtsuper te bedelen om oude bananen waarvan ik wist dat hij ze anders toch weg ging gooien. Toen hij mij vroeg wat ik toch met al die bananenbroden deed duurde het niet lang voordat mijn bananenbrood verkocht werd in zijn kleine supermarkt. Een week later had een grote horecabaas het daar gezien en wilde hij het ook wel in zijn restaurants. Kort daarop zat ik ineens bij Albert Heijn aan tafel. Tja, dan weet je dat je idee wel potentie heeft.

Ok. Waar sta je nu? Vertel ons even wat meer over je bedrijf en producten.

SUNT maakt bananenbrood van bananen die anders worden weggegooid. Zonder toegevoegde suiker en gluten- & lactosevrij. Ik kwam er in mijn onderzoeksfase namelijk achter dat bananen wereldwijd het meest verspilde product zijn (meer dan 75 miljard bananen belanden ieder jaar onnodig in de prullenbak) én dat bananenbrood (hoe populair ook) nog nergens kant en klaar verkrijgbaar was. Bij veel telers wordt als snel 40% van de bananen oogst afgekeurd en versnipperd omdat ze te groot, te klein of al te rijp zijn. Al snel vond ik een partij die dit no-waste bananenbrood voor mij op grote schaal kon maken. Inmiddels liggen onze bananenbroden bij meer dan 115 Albert Heijn winkels en zijn we nu ook bezig om in de horeca bananenbrood goed op de kaart te zetten.

Duidelijk. En waarom moet ik hier nu volgens jou mee aan de slag?

Met 1 bananenbrood red je 1,5 banaan van de prullenbak. Karmapunten for breakfast dus! Daarnaast is het een supermakkelijke manier om gezonder te eten en tegelijkertijd je steentje bij te dragen aan het verminderen van voedselverspilling en de klimaatimpact die dit heeft.

Leuk. Hoe reageert de horeca op je verhaal en waar ben je nu trots op?

Het meest trots ben ik op het feit dat we nu, 3 weken na lancering, al meer dan 500 kilo bananen hebben gered van de prullenbak. Én op hoe het ontvangen wordt! De reacties zijn zo ontzettend positief. Niet alleen het duurzame aspect spreekt mensen aan, maar ook de smaak en het feit dat het een écht bananenbrood is. Geen toegevoegde suikers, gluten- en lactosevrij en gemaakt van 45% fruit. We hebben een retegoed product neergezet.

En wat is nu je grootste uitdaging?! Oftewel, waar heb je nu hulp bij nodig?

De grootste uitdaging op dit moment is om een platform/netwerk te creëren waarmee we niet alleen de bananen die bij telers al worden weggegooid kunnen verwerken in ons bananenbrood, maar ook de bananen die bijvoorbeeld wekelijks door supermarkten worden weggegooid. Dat zijn er namelijk ook duizenden. Maarja, dat moet natuurlijk zo efficiënt mogelijk, zonder al te veel transport. Anders is het al snel vooral duur i.p.v. duurzaam.

Nou dit is je kans! Wat zou je als pitch tegen al onze lezers willen zeggen?

De beste keuze die ik ooit heb gemaakt is om al mijn zekerheden op te geven om mijn eigen dromen waar te maken in plaats van die van anderen. Dus mijn vraag aan jou; ben jij je dromen aan het najagen? Als het antwoord nee is, dan daag ik je uit om daar heel snel verandering in te brengen. Hoe eng het soms ook lijkt om het roer volledig om te gooien, je baan op te zeggen zonder plan of die wereldreis te gaan maken. In the end is het zo belangrijk dat je doet waar je écht gelukkig van wordt. Succes volgt dan vanzelf.

Nieuwsgierig geworden? En wil je meer weten over Laura en SUNT Food? Klik dan hier en neem nu snel persoonlijk contact op met Laura Hoogland.