Interview met StartUp Johan Jansen van Tea By Me. Mijn opa liet mij vroeger al thee drinken uit zijn gevulde beugelfles.

0

Om te kunnen werken aan onze missie: “Iedereen voldoende kansen geven om zichzelf te kunnen onderscheiden” praten we regelmatig met StartUps. Dit keer zijn we in gesprek met Johan Jansen van Tea By Me. 

Vertel, wie ben je persoonlijk? Kun je jezelf even aan ons voorstellen?

Hi, ik ben Johan Jansen uit Zundert en tea-addict. Een fervent theeliefhebber. Mijn opa liet mij vroeger namelijk altijd thee drinken uit zijn thuis gevulde beugelfles, maar toen ik voor mijn studie in China zat en zag wat daar allemaal gebeurde maakte dit een nieuwe passie in mij wakker. Ik wist namelijk niet dat alle soorten thee; groene, oolong, zwarte etc. allemaal van één en dezelfde plant afkwamen. In Nederland wilde ik me verder verdiepen in de theeplant en de ambacht van het thee maken, maar er was helemaal niks te vinden. Zo begon mijn zoektocht naar hoe we dit toch mogelijk konden maken in Nederland.

Wat heb je allemaal gedaan voordat je begon met Tea by me?

Meer dan 12 jaar geleden startte ik tuiplantenkwekerij Special Plant in Zundert omdat ik altijd al een passie voor planten heb gehad. Vanuit Special Plant zijn we begonnen met het proberen te vermeerderen van de theeplant Camellia Sinensis. Dit bleek vanwege ons klimaat moeilijk. Daarom hebben we alle varianten uit China, Japan en Rusland gehaald en zijn we die gaan kruisen. Uiteindelijk is hier een theeplant uit ontstaan die geschikt is voor Nederlands en Europees klimaat. Met deze plant waren zoveel mogelijkheden dat hierdoor Tea by me is ontstaan.

En toen?! Wat heb je allemaal gedaan om je bedrijf op te starten?

Toen we een theeplant hadden die geschikt is voor Nederlands klimaat, dus winterhard en bestand tegen de wisselende temperatuurverschillen, wilden we de plant het verhaal van de thee laten vertellen. Daarom is ons motto ook: Let’s make tea local! Net zoals iedereen weet dat melk van de koe komt, komt thee van deze plant; de Camellia Sinensis. En van deze plant kan nu ook iedereen thuis thee maken.

We hebben met de plant op beurzen en evenementen gestaan en zo ontstond de volgende stap van Tea by me. Op een evenement kwam ik in contact met theesommelier Anne. Ze had gehoord over een stand met theeplanten en kwam kijken. Anne: ‘’ik geloofde in eerste instantie niet wat ik hoorde, theeplanten uit Nederland? Ze zullen wel munt bedoelen ofzo, maar niks bleek minder waar.’’ Anne en ik hadden gelijk een klik en deelden allebei dezelfde passie. Anne is zich bezig gaan houden met het produceren en het ontwikkelen van de thee waardoor we ons ook gingen inschrijven voor de Teas of the World Contest in Parijs. We wilden hier namelijk eigenlijk alleen maar van leren, maar onze thee haalde de derde prijs en kreeg de prestigieuze Gourmet ster. Dit was een hele bijzondere ervaring voor ons en de bevestiging dat we klaar zijn om onze thee van Nederlandse bodem verder te gaan delen!

“We wilden hier eigenlijk alleen maar van leren, maar onze thee haalde de derde prijs en kreeg de prestigieuze Gourmet ster”

Ok. Waar sta je nu? Vertel ons wat meer over je bedrijf en producten.

Inmiddels hebben we verschillende melanges en bieden deze aan als losse thee en in piramidevormige zakjes. In de tussentijd zijn we ons eigen theemerk JOAN Dutch Tea Makers aan het opbouwen, dat dus is vernoemd naar JOhan (de plantenman) en ANne (de theesommelier). Voorbeelden van onze melanges zijn: Zundert Tea; een fruitige melange met onder andere aardbei vanwege de jaarlijkse aardbeienfeesten in Zundert. Starry Night Tea; een rustgevende thee dat verwijst naar Zundert als geboorteplaats van Vincent van Gogh. Zo hebben we nog 10 andere melanges, allemaal met een eigen kenmerk en kracht.

En waarom moet ik hier nu volgens jou mee aan de slag?

We zouden heel graag aan de horeca onze Nederlandse thee laten zien en het ambacht hierachter. We willen mensen leren dat alle thee van één en dezelfde plant komt en we willen mensen de gelegenheid geven om de essentie, basis en kracht van de natuur te ervaren in een verse kop kwaliteitsthee van Nederlandse bodem.

Duidelijk. Hoe reageert de horeca op je verhaal en waar ben je nu trots op?

Erg positief, maar toch zoeken ze soms nog een completer pakket. Zo maken wij bijvoorbeeld inmiddels al wel oolong, groene en zwarte melanges, maar nog geen rooibos. Een aantal jaar geleden zag je dat er meer bierbrouwerijen kwamen en een explosie aan kennis en ontwikkeling kwam op het gebied van bierbrouwen. Met koffie idem dito. We zien nu dus ook dat dit met thee gaat beginnen en we zijn heel trots dat wij hier nu ons steentje aan kunnen bijdragen met onze kennis en expertise.

Wat is nu je grootste uitdaging en waar heb je hulp bij nodig?

Onze grootste uitdaging ligt op het gebied van distributie en we zouden graag meer verkooppunten en kanalen vinden voor onze producten. Mochten er dus mensen zijn die dit stukje nu lezen en denken dat ze ons kunnen helpen dan komen we uiteraard graag met hun in contact. Ook al is het om te brainstormen.

OK. Dit is je kans! Wat zou je als afsluitende pitch willen zeggen?

Wie help jij aan de Nederlandse thee?!

Nieuwsgierig geworden? En wil je meer weten over Johan en Tea By Me? Klik dan hier en neem nu eenvoudig contact op met Johan Jansen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Oeps! Reactie vergeten in te vullen?
Vul hier aub je naam in