Interview met StartUp Claartje Schröder van TEAmwork Tea

0

Om te kunnen werken aan onze missie: “Iedereen voldoende kansen geven om zichzelf te kunnen onderscheiden” praten we regelmatig met verschillende StartUps. Dit keer zijn we in gesprek met StartUp Claartje Schröder van TEAmwork Tea.

Vertel Claartje, wie ben je persoonlijk? Kun je jezelf even aan ons voorstellen?

Hoi! Ik was full-time foodblogger (ja, dat is een baan) maar wil de wereld ook een klein beetje beter maken, op een leuke en laagdrempelige manier. Daarom ben ik mijn eigen theemerk begonnen: Biologisch en Fairtrade uit Sri Lanka, met plasticvrije piramidezakjes (want die bevatten vrijwel altijd plastic of nylon). Goed voor mens en planeet, zeg maar.

Ok. En wat heb je allemaal gedaan voordat je begon met ondernemen?

Na ruim vijf jaar succes met mijn blog Foodness.nl begon mijn ondernemersbloed opnieuw te kriebelen. Ik wilde heel graag ‘iets goeds doen’ voor de wereld, maar mijn nieuwe bedrijf moest uiteraard ook met eten te maken hebben. Het moest een product zijn dat biologisch én Fairtrade geproduceerd kon worden. Fairtrade handel is niet nieuw, maar wel een hele mooie manier om de wereld een klein beetje eerlijker te maken.

Wanneer kwam je tot het idee om te gaan ondernemen en waarom?

Ik ben letterlijk begonnen met het Googlen van de zin: ‘Fairtrade thee importeren uit derdewereldland’ en stuitte toen op Sri Lanka. Tijdens een bezoek aan het land, toen ik op de plantage stond waar ik nu mee samenwerk en waar op dit moment álle TEAmwork Tea vandaan komt, toen ik de vrouwen ontmoette die hun leven kunnen verbeteren dankzij hun Fairtrade salaris, toen besloot ik: dit ga ik DOEN.

En toen?! Wat heb je toen allemaal gedaan om je bedrijf op te starten?

Hard werken, haha! Eerst ontwierp ik de verpakkingen en bedacht ik de smaken, en toen de eerste pallets met thee binnenkwamen besefte ik pas dat ik ook nog moest verkópen. Zelf had ik 0 ervaring in sales, dus ik heb mezelf in een jaar tijd een stoomcursus gegeven.

Ok. Waar sta je nu? Vertel ons even wat meer over je bedrijf en producten.

Op dit moment is mijn uitdaging dat het hele land TEAmwork Tea moet leren kennen! Alle thee is Biologisch & Fairtrade, dus er zijn heel veel Wereldwinkels en concept stores die het verkopen en ik merk nu dat er ook interesse is vanuit horeca. Want waarom zou je kiezen voor thee met saaie namen en in nietszeggende verpakkingen, als je er ook een feestje van kunt maken? Als je in een café zit en kunt kiezen tussen smaken als Unicorn Tea Green Jasmin en Hangover Tea Detox Blend (twee van mijn zes smaken). Dan is dat toch veel leuker dan een doorsnee theedoos met alleen maar saaie English Blend?

Duidelijk. En waarom moet ik hier nu volgens jou mee aan de slag? 

In januari 2019 lanceerde ik mijn nieuwe biologisch afbreekbare piramidezakjes. Die zijn uniek, want ze zijn gemaakt van soilon (een bioplastic). Alle andere piramidezakjes worden gemaakt van nylon (plastic). Met deze milieuvriendelijke piramidezakjes die niét bijdragen aan de wereldwijde plasticvervuiling, hoop ik de foodservice sector te helpen een stapje duurzamer te worden. Denk je eens in hoeveel plastic het zou kunnen schelen als alle huidige nylon zakjes in de horeca uiteindelijk afbreekbare TEAmwork Tea piramidezakjes worden…

Leuk. Hoe reageert de horeca op je verhaal en waar ben je nu trots op?

Goed! Het is heel gaaf om te merken dat er ruimte is voor kleine merken met een goed verhaal. Mijn piramidezakjes zijn onder andere verkrijgbaar via De Kweker, maar ik lever ze ook steeds vaker direct aan de horeca omdat ze juist trots zijn op hun leveranciers en daar goed contact mee onderhouden. Dat vind ik ontzettend mooi, en het liefst denk ik voor elke zaak mee over mooie serveeropties, thee rekjes en mandjes, of organiseren we samen een grote high tea!

En wat is nu je grootste uitdaging?! Oftewel, waar heb je nu hulp bij nodig?

Het liefst wil ik binnen twee jaar een grote landelijke verkooppartner vinden in retail en/of foodservice, zodat TEAmwork Tea zowel voor consumenten als horeca landelijke verkrijgbaar is. Een landelijke groothandel en/of een (bio) supermarkt, dus. Fingers crossed! 

Nou dit is je kans! Wat zou je als pitch tegen al onze lezers willen zeggen?

Stuur me een berichtje! Dan kom ik langs om je een kopje thee te laten proeven. Thee moet je namelijk proeven, zien, ruiken en ervaren! Want het kan nog zo duurzaam zijn; uiteindelijk moet je kopje gewoon een fijne, lekkere en leuke ervaring zijn. Dat is preciés wat een kopje Unicorn Tea Green Jasmin doet. Wanneer kan ik langskomen?

Nieuwsgierig geworden? En wil je meer weten over Claartje en TEAmwork Tea? Klik dan hier en neem nu snel persoonlijk contact op met Claartje Schröder.