Interview met Lennart de Jong van Hagelswag. “Onze uitdaging zat in opschaling. Van 500 naar 15.000 kilo”.

0

Om te kunnen werken aan onze missie: “Iedereen voldoende kansen geven om zichzelf te kunnen onderscheiden” praten we regelmatig met StartUps. Dit keer zijn we in gesprek met Lennart de Jong van Hagelswag.

Vertel, wie ben je persoonlijk? Kun je jezelf even aan ons voorstellen?

Hi, ik ben Lennart en ben vier jaar geleden met Robbert in het avontuur van Hagelswag gerold. Beiden hebben we een zachte G, wonen we in Amsterdam en zijn we op missie om échte chocolade terug te brengen op de Nederlandse ontbijttafel en daar buiten.

Wat heb je allemaal gedaan voordat je begon met ondernemen?

Robbert heeft een achtergrond in film, journalistiek en reclame en zelf heb ik voor verschillende A-merken gewerkt in de hoek van conceptontwikkeling, merkactivaties en creatieve producties.

Wanneer kwamen jullie tot het idee om te gaan ondernemen en waarom?

Na het succesvol afronden van onze Hagelswag crowdfundingcampagne bleek de vraag naar échte chocolade bij het ontbijt groter dan gedacht. Niet alleen kwamen eerste klanten terug om meer Hagelswag te bestellen, ook retailers klopten aan met de vraag naar onze flessen en chunks. Die kans wilden we niet laten schieten, zo maakten we steeds meer tijd vrij en zijn we na het opzeggen van onze baan in het diepe gesprongen.

“Na het succesvol afronden van onze crowdfundingcampagne bleek de vraag naar échte chocolade bij het ontbijt groter dan gedacht.”

En toen?! Wat heb jullie toen gedaan om jullie bedrijf op te starten?

De eerste chunks Hagelswag hebben we thuis gemaakt. Voor de eerste orders uit de crowdfundingcampagne gebruikten we (samen met vrienden en familie) een hakmachine die met 6PK grote stukken chocolade fijn kon malen. Onze uitdaging zat ‘m in opschaling. Van 500 naar 15.000 kilo. Om dat te bereiken hadden we extra mankracht, ervaring en financiering nodig, en zo is Allard Droste ingestapt. Op een gemiddelde dag waren we bezig met sourcing, inkoop, productie, en verkoop in onze eigen winkel of naar resellers. Met een Twingo vol chunks reden we het hele land door.

Ok. Waar sta je nu? Vertel ons wat meer over je bedrijf en producten.

Sinds onze start hebben we de hoeveelheid van 850.000 boterhammen belegd met Hagelswag en heeft ons assortiment en team zich flink uitgebreid. Waar we in het begin focus hadden op online en onze winkel zien we nu vooral groei in retail en horeca. Betere hotels als hotel Pulitzer, The Grand en het QO hebben Hagelswag al op hun ontbijttafels staan. Ook zijn we meer en meer beschikbaar in buitenlandse retail. Dankzij bezoek aan beurzen in Shanghai, New York en Keulen zien we dat een internationale groei is ingezet.

Duidelijk. En waarom moet ik hier nu volgens jou mee aan de slag?

Je moet natuurlijk niets, maar met Hagelswag op je ontbijttafel start je de start lekkerder, beter en leuker.

Leuk. Hoe reageert de horeca op je verhaal en waar ben je nu trots op?

Te gek. Vooral in restaurants en catering wordt Hagelswag ontzettend goed ontvangen. Met onze Big bottles en 5KG refillverpakking maken we een einde aan de bekende monoverpakkingen voor eenmalig gebruik. Voor hotels en cateraars die met portieverpakkingen werken hebben we eerder composteerbare verpakkingen ingezet.

Waar we trots op zijn? Onlangs hebben we een samenwerking opgezet met een bekende zuivelaar waarmee we  in 2020 samen 100.000 Hagelswag top-cups gaan verspreiden via de out of home kanalen. Daarnaast zijn we trots op de samenwerking met DZB, een sociale werkplaats waar we vanaf dag 1 mee samenwerken.

Wat is nu je grootste uitdaging en waar heb je hulp bij nodig?

Inmiddels vind je onze flessen op tafels en het ontbijtbuffet van verschillende hotels (midden – en hoog segment) én mooie koffie- & ontbijtketens. De grootste uitdaging binnen horeca is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met échte chocolade bij het ontbijt. Hiervoor bieden we verschillende serveer-oplossingen. Onlangs zijn we een samenwerking aangegaan met Bidfood en komen we graag in contact met Food & Beverage managers van hotels die kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

Dit is je kans! Wat zou je nu als afsluitende pitch willen zeggen?

Aan alle cateraars, F&B managers en alle andere Hotello’s: laten we kennismaken om te kijken wat de mogelijkheden voor jullie zijn! Het magazine Delicious, noemde ons al eerder hagelslag 2.0 én onze duurzame, fair trade en vegan chunks willen we graag delen met jullie gasten en klanten.

Nieuwsgierig geworden? En wil je meer weten over Lennart en Hagelswag? Klik dan hier en neem nu snel contact op met Lennart de Jong.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Oeps! Reactie vergeten in te vullen?
Vul hier aub je naam in