Interview met StartUp Nick Polder van NIQ Supplies

0

Om te kunnen werken aan onze missie: “Iedereen voldoende kansen geven om zichzelf te kunnen onderscheiden” praten we regelmatig met verschillende StartUps. Dit keer zijn we in gesprek met StartUp Nick Polder van NIQ Supplies die op een transparante en 100% duurzame wijze disposables wil ontwikkelen die consumptiegemak vergroten en product presentatie optimaliseren. 

Vertel Nick, wie ben je persoonlijk? Kun je jezelf even aan ons voorstellen?

Mensen om mij heen beschrijven mij als iemand die nooit stil zit, uitdagingen aanpakt en vooral een “niet lullen maar poetsen” mentaliteit heeft. Ondernemen doe ik eigenlijk onbewust al een tijdje. Vroeger, toen ik een jaar of 10 was, heb ik bijvoorbeeld pruimen uit de gemeenschappelijke boomgaard geplukt. In kleine porties verkocht ik de pruimen aan voorbijkomende fietsers. Een lucratieve business voor een 10-jarige! Naast het ondernemen besteed ik mijn tijd ook graag aan gitaarspelen, boksen (en boksles geven), borrelen met vrienden en het lezen van boeken over ondernemerschap en innovatie.

En wat heb je allemaal gedaan voordat je begon met ondernemen?

Mijn “carrière” begon bij een paprikakwekerij toen ik 14 was. Met het zweet op m’n rug in de zomer paprika’s plukken in een snikhete kas was mijn eerste bijbaan! Hard werken voor m’n geld is van jongs af aan meegegeven. Na mijn hbo-opleiding Small Business and Retail management ben ik aangenomen bij Rotterdam Ahoy als fulltime accountmanager voor de organisatie van een aantal mooie events. Ook heb ik daarnaast in de weekenden als Black Jack croupier in het Holland Casino Rotterdam gewerkt. Een hartstikke leuke tijd maar op een gegeven moment besefte ik dat ik mezelf niet voldoende aan het uitdagen was.

Wanneer kwam je tot het idee om te gaan ondernemen en waarom?

Ik heb in de periode na mijn studie flink gespaard en in oktober 2016 besloot ik mijn fulltimebaan op te zeggen om een nieuw avontuur te beginnen; een wereldreis. Waar mijn wereldreis begon is ook mijn reis als ondernemer gestart. In Nieuw-Zeeland ben ik een disposable tegengekomen die consumptiegemak vergroot tijdens het eten van een hamburger. Deze manier van productpresentatie en eetbeleving inspireerde mij enorm en eenmaal thuis ben ik een onderzoek gestart naar de hamburgertrends en ontwikkelingen in Europa. Met veelbelovende resultaten heb ik contact opgenomen met de Nieuw-Zeelandse patenthouder. Na een lang onderhandelingstraject ben ik uiteindelijk de trotse eigenaar geworden van de disposable rechten in heel Europa.

En toen?! Wat heb je toen allemaal gedaan om je bedrijf op te starten?

Toen ik eenmaal de rechten in handen had begon het ondernemen pas echt. Ik ontdekte dat er veel meer mogelijk was op het gebied van consumptiegemak voor andere gerechten en snacks dan alleen de hamburger. Hierdoor ben ik flink gaan innoveren. Ook kwam ik er achter dat duurzaamheid steeds meer een containerbegrip is geworden. In het eerste opzicht zijn verschillende papieren disposables duurzaam, maar de eindgebruiker krijgt weinig te weten over de herkomst en productiemethoden. Ik geloof in het totaalplaatje dat onze wereld een stukje beter kan maken. Omdat mijn disposables vouwbaar zijn, heb ik een goede voorsprong ten opzichte van andere disposables. Het productieproces is namelijk veel korter en we kunnen gigantisch veel besparen op transport impact wat resulteert in minder Co2 uitstoot.

Met deze informatie ontstond de missie van NIQ Supplies:

“op transparante en 100% duurzame wijze disposables ontwikkelen die consumptiegemak vergroten en product presentatie optimaliseren”

Ok. Waar sta je nu? Vertel ons wat meer over je bedrijf en producten.

Ik merkte dat mijn assortiment bij mijn partners en potentials inspireerde voor meer innovatie op disposable gebied. Vouwbaarheid, een korter productieproces en een lagere uitstoot bleken voor een aantal mooie partijen een reden om bij NIQ Supplies vraagstukken neer te leggen en partner te worden. Inmiddels is het standaard assortiment flink uitgebreid voor onder andere hamburgers, donuts, bagels, broodjes, snacks & pita’s.

Mijn wereldreis is verder gegaan door met verschillende partijen uit België, Duitsland, Zweden en Verenigd Koningrijk samen te werken en speciaal voor deze partners compleet nieuwe disposables te ontwikkelen die probleemoplossend, uniek en duurzaam zijn. Ik vind het fantastisch om, ondanks de afstanden, bij al mijn klanten op bezoek te gaan. Volgende week vlieg ik daarom weer naar Stockholm voor een leuk gesprek.

Waarom moet ik hiermee aan de slag?! Waarom moet ik het kopen?!

Partner worden van NIQ Supplies betekent dat we samen aan de slag gaan. Door in kaart te brengen wat onze disposables doen, op functioneel- en duurzaamheidsgebied, kunnen we een verschil maken en creëren we ook echt een verhaal achter een disposable. Ik ben van mening dat samenwerken, durven geven en anders denken de manieren zijn om iets moois te creëren en duurzaamheid ook echt toe te passen.

Hoe reageert de horeca op je verhaal en waar ben je het meest trots op?

De gesprekken die ik voer zijn erg leuk, inspirerend en veelbelovend. Ik merk dat bedrijven erg bezig zijn met ontwikkelen en er is behoefte aan een sparringpartner die nieuwe inzichten kan geven en kan blijven innoveren. Het meest trost ben ik toch wel op de complimenten over de innovatieve concepten, de snelle service & het doorpakken. Mijn klanten willen gewoon een mooie presentatie tool en vooral niet te lang te hoeven wachten op de oplossing. De core business van de klant is tenslotte een mooi product en niet de disposable. Omdat NIQ Supplies een klein bedrijf is, en omdat ik de focus op een beperkt aantal partners tegelijk leg, is het mogelijk om in enkele dagen echt wat mooie ideeën uit te werken en kan er, als de gewenste disposable concreet is, binnen enkele weken al geleverd worden.

Wat is nu je grootste uitdaging en waar heb je hulp bij nodig?

Natuurlijk ben ik altijd op zoek naar leuke partijen die mijn gedachte en enthousiasme delen en samen willen werken. De grootste uitdaging op dit moment is vooral dat het soms hard knokken is tussen de “grote disposable jongens” op het gebied van naamsbekendheid terwijl NIQ Supplies op het gebied van innovatie & unieke disposables reuze sprongen maakt.

Het is daarom belangrijk om het verhaal achter mijn disposable te vertellen, en gewoon te doen! De ervaring wijst uit dat, als de disposables gebruikt worden, de klanttevredenheid en social media-aandacht omhoogschieten! De kracht van mijn disposable is de uitvoering, dus ik heb ondernemers en lefhebbers nodig die samen willen doorpakken.

Dit is je kans. Wat zou je nu als afsluitende pitch tegen alle lezers willen zeggen?

Mijn levensmotto is “Facta non Verba”, dat geen woorden maar daden betekent. Ik heb genoeg verteld en het wordt tijd voor actie! Ik daag u uit om, onder het genot van een kopje koffie, samen de nieuwe trends en mogelijkheden van mijn disposables te ontdekken. Graag tot snel!

Nieuwsgierig geworden? En wil je meer weten over Nick en NIQ Supplies? Klik dan hier en neem nu eenvoudig persoonlijk contact op met Nick Polder.