In gesprek met StartUp Steven Kraal van Kukki Cocktails

0

Om te kunnen werken aan onze missie: “Iedereen voldoende kansen geven om zichzelf te kunnen onderscheiden” praten we regelmatig met verschillende StartUps. Dit keer zijn we in gesprek met Steven Kraal van Kukki Cocktails die de Nederlandse horeca nu actief laat kennismaken met de verse cocktail sensatie uit Berlijn.

Vertel, wie ben je persoonlijk? Kun je jezelf even aan ons voorstellen?

Ik ben Steven Kraal. 44 jaar oud, getrouwd en vader van een prachtige dochter van 5. Wij wonen sinds een jaar in Barneveld en ik heb mijn kantoor deels in Berlijn, deels in Hilversum, en de laatste tijd veel in de auto. In mijn vrije tijd ben ik veel in de tuin te vinden, op de fiets of op de bowlingbaan…mijn guilty pleasure.

En wat heb je allemaal gedaan voordat je begon met ondernemen?

Ik ben inmiddels al ruim 15 jaar aan het ondernemen. Voor die tijd heb ik vooral bij mooie internet- en marketingbureau’s gewerkt in verschillende rollen. Ik kom dus eigenlijk helemaal niet uit de horeca of drankenbusiness. De afgelopen maanden heb ik vooral gemerkt dat dat dus helemaal niet erg is, zolang je maar luistert naar je gesprekspartner en een product hebt dat echt waarde toevoegt.

Wanneer kwam je tot het idee om te gaan ondernemen en waarom?

Toen ik 15 jaar geleden begon wilde ik graag ruimte hebben om mijn eigen ideeën en plannen naar eigen inzicht te kunnen ontwikkelen, en anderen mee te nemen in mijn zienswijze. Ik kreeg de kans om dit direct op te pakken bij een klant en zo begon het avontuur van mijn eigen bureau. Een aantal maanden geleden kreeg ik ineens een telefoontje uit Berlijn van een oude vriend van mij dat hij met iets waanzinnigs bezig was (Kukki Cocktails) en of ik hen zou willen helpen om de Nederlandse introductie te leiden. De eerste kennismaking was met het hele concept achter Kukki, en vooral de cocktails zelf waren zo bizar goed dat ik niet meer anders kon dan ‘ja’ zeggen.

En toen?! Wat heb je toen allemaal gedaan om het bedrijf op te starten?

Na een half uur praten waren we er uit en toen ben ik gewoon begonnen. De introductie op Horecava en HorecaEvenTT Assen was net achter de rug en de initiële samenwerking met Bidfood was een feit. Veel tijd voor een uitgebreide kennismaking met het team in Berlijn en alle ins-en-outs was er dus niet, want er was heel veel werk aan de winkel.

Kukki was in Duitsland al een enorm succes. Na 3 dagen namens Kukki op Prowein te hebben gestaan (mijn crashcourse on the job) ging in vol verwondering naar huis. Ik heb in mijn bureaujaren aardig wat productintroducties meegemaakt en begeleidt, maar ik had nog nooit een product zo goed ontvangen zien worden. Bestaande klanten en grote drankenmerken sleepten hun klanten en relaties naar onze stand met de boodschap: “Dit moet je gezien en geproefd hebben!”. De volgende dag kwam de eerste lading Kukkis bij mij thuis aan en tussen de vertaling van het Duitse materiaal begonnen de eerste bezoeken aan geïnteresseerden en het kennismaken met de mensen bij de groothandel. Al snel bleek dat er serieus meer voorraad nodig was om aan de vraag te voldoen en inmiddels is het assortiment in Nederland alweer uitgebreid tot alle 6 smaken.

Ok. Waar sta je nu? Vertel ons wat meer over het bedrijf en de producten.

Kukki is inmiddels bij meerdere groothandels verkrijgbaar en alle smaken lopen goed. We hebben een speciale mixdoos geïntroduceerd waar alle 6 smaken in zitten om ook kleinere horeca ondernemers met beperkte vriesruimte te kunnen helpen en de nieuwe toaster is een echte eyecatcher. Goed, zal ik je nu dan maar vertellen wat het eigenlijk is? Kukki Cocktails zijn de eerste verse cocktails met ijs en al in de fles. Elke dag worden in onze Kukki Kitchen in Berlijn verse cocktails gemaakt: eerst de ijsblokjes, dan de verse ingrediënten en dan de drank. Direct daarna worden ze bevroren. Dit proces en ijsblokjes in de fles is wereldwijd gepatenteerd. Doordat we ze direct invriezen hebben we geen conserveringsmiddelen nodig om ze heel lang vers te houden (1,5 jaar).

De cocktails hebben geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen, zijn bovendien vegan en gluten- en lactosevrij. De bereiding is simpel: fles in de toaster, 30 seconden opwarmen in onze toaster, goed schudden zodat de ijsblokjes loskomen en genieten maar! We hebben een maand geleden de Mojito en de Guarana Grapefruit geïntroduceerd, naast de Sex on the Beach, El Presidente, Mint Passion en Boston gin.

Duidelijk. En waarom moet ik hier nu volgens jou mee aan de slag?

Allereerst: we zijn er niet om de bartender te vervangen! Maar als je die niet hebt maar wel fijne cocktails wilt aanbieden dan is Kukki Cocktail ideaal. Iedereen kan nu een mooie cocktail maken en de toaster is een echte eyecatcher op de bar. Je maakt in 30 seconden een topcocktail, hebt constante kwaliteit, geen waste van verse producten, en wat ik terug krijg van onze klanten: heerlijk, geen afwas! Het ijs in de fles blijft nog zeker een half uur knetterhard, dus de gast heeft lekker lang een koude cocktail zonder dat ie waterig wordt.

Leuk. Hoe reageert de horeca op je verhaal en waar ben je nu trots op?

De reacties zijn overweldigend. Ik kom natuurlijk niet uit de horeca en de ondernemers, F&B managers en het barpersoneel zijn vooraf best sceptisch en vrijwel altijd kenners. Maar als ze dan de toaster ‘aan’ zien en vooral als ze de cocktails proeven dan verschijnt vrijwel altijd een enorme smile op het gezicht van de proever! En heel eerlijk, dat is iets om iedere keer weer trots op te zijn, want dat betekent dat we met het hele team iets heel bijzonders hebben gemaakt. En het is natuurlijk helemaal een eer als ondernemers hun eigen Mojito of Sex on the Beach van de kaart halen om onze versie in te zetten.

Wat is nu je grootste uitdaging en waar heb je hulp bij nodig?

De grootste uitdaging nu is om zo veel mogelijk horeca ondernemers voor de zomer nog blij te maken met deze fantastische omzetbooster, zonder dat mijn agenda ontploft. Daarom zou ik ook heel graag in contact komen met een aantal collectieve inkoop initiatieven of ketens.

Dit is je kans! Wat zou je nu als afsluitende pitch willen zeggen?

Wil je deze zomer nog mooie cocktails aanbieden zonder alle uitdagingen die cocktails “zelf maken” met zich meebrengen? Dan kom ik graag langs zodat je het nu zelf kunt proeven!

Nieuwsgierig geworden? En wil je meer weten over Steven en Kukki Cocktails? Klik dan hier en neem nu direct persoonlijk contact op met Steven Kraal.