In gesprek met Edward van de Velden van Kitchen Team

0

Om te kunnen werken aan onze missie: “Iedereen voldoende kansen geven om zichzelf te kunnen onderscheiden” praten we regelmatig met verschillende StartUps. Dit keer zijn we in gesprek met Edward van de Velden die met ICT-er Romi Toma Kitchen Team is gestart.

Vertel Edward, wie ben je persoonlijk? Kun je jezelf even aan ons voorstellen?

Ik ben Edward van de Velden uit Amsterdam en ik noem mezelf altijd een echte ‘horecatijger’. Ik vind het heerlijk om ‘s avonds in de horeca aan het werk te zijn vanwege het lekkere sfeertje.

Ok. En wat heb je allemaal gedaan voordat je begon met ondernemen?

Vanaf mijn veertiende zit ik het horecavak. Ik begon als afwasser en ben zo doorgestoomd naar verschillende functies in de keuken. Uiteindelijk werd ik souschef bij restaurants als Dikker en Thijs in Amsterdam en De Molen De Jonge Dikkert in Amstelveen.

Wanneer kwam je tot het idee om te gaan ondernemen en waarom?

Eigenlijk ben ik in 1999 al daarmee gestart als freelance kok. Ik wilde mijn eigen tijd indelen en meer inkomen vergaren. De uren die ik werkte, wilde ik ook uitbetaald krijgen. In die tijd was de Horeca CAO niet best. Er was voldoende werk dus heb ik de stap naar het ondernemerschap gezet. Daar heb ik geen moment spijt van gehad. Ik heb sindsdien een schat aan ervaring opgedaan in allerlei keukens: van grote en kleine cateraars tot koken op een cruiseschip. Ik was zelfs een tijdje privékok op een jacht in Zuid-Frankrijk.

En toen?! Wat heb je toen allemaal gedaan om je bedrijf op te starten?

Net als veel andere freelance koks merkte ik dat de horeca werd overspoeld door detacheringsbureau’s. Daarvan ondervond ik meer last dan gemak. Ik kreeg opdrachten aan de andere kant van het land met veel reistijd, de uitbetaling verliep traag en de communicatie ging stroef. Uit frustratie daarover ben ik – samen met ICT-er Romi Toma – Kitchen Team gestart. Dat is nu twee maanden geleden, in maart 2019.

Ok. Waar sta je nu? Vertel ons even wat meer over je bedrijf en producten.

Kitchen Team is de eerste online vacaturesite die horecabedrijven en freelance koks met elkaar in contact brengt, zonder dat er een detacheringsbedrijf aan te pas komt. Romi heeft de site gebouwd die heel gebruiksvriendelijk is. Horecabedrijven kunnen zich hier gratis registreren. Het kost slechts vijf minuten om een profiel aan te maken en een vacature te plaatsen. Freelance koks die zich hebben aangemeld bij Kitchen Team, kunnen direct op deze tijdelijke opdrachten reageren. De horecaondernemer kiest zelf met wie hij in zee gaat en er komt geen agentschap aan te pas.

Duidelijk. En waarom moet ik hier nu volgens jou mee aan de slag? 

Je houdt als horecabedrijf meer geld over: je betaalt direct aan de freelance kok. Bovendien kies je zelf wie je wilt inhuren. Je kunt de chefs die op jouw vacature reageren, filteren op werkervaring en beoordelingen. Freelance koks komen via onze site direct in contact met opdrachtgevers en reageren zelf op vacatures. Zo kunnen ze zelf bepalen of ze willen reizen voor bepaalde opdrachten en wanneer ze beschikbaar zijn. Zo bouw je aan je eigen merk, ben je echt eigen baas en bovendien lekker vrij in je keuzes.

Leuk. Hoe reageert de horeca op je verhaal en waar ben je nu trots op?

Goed. Onze website, Facebookpagina, Youtube-kanaal en Instagram-account zijn inmiddels online. Via video’s leggen we uit hoe Kitchen Team werkt. Inmiddels hebben 185 koks uit verschillende keukendisciplines en 50 horecabedrijven een gratis profiel aangemaakt.

En wat is nu je grootste uitdaging?! Oftewel, waar heb je nu hulp bij nodig?

Ons streven is om dè vacaturesite te zijn waar freelance koks als eerste de meest actuele vacatures van horecabedrijven vinden. Daarom hebben we nog meer horecaondernemers en freelance koks nodig die hun profiel aanmaken op ons platform.

Nou dit is je kans! Wat zou je als pitch tegen al onze lezers willen zeggen?

Beste horecaondernemers: maak vandaag nog je gratis profiel aan op ons platform. Dan kun je altijd snel een freelance kok vinden als de keukennood plotseling hoog is. Zeker nu de vakantietijd voor de deur staat of als het terras deze zomer voor topdrukte zorgt, staat Kitchen Team standby.

Nieuwsgierig geworden? En wil je meer weten over Edward en Kitchen Team? Klik dan hier en neem nu snel persoonlijk contact op met Edward van de Velden.